Despre autor


Omraam Mikhaël Aïvanhov

Mihail Ivanov a venit prematur pe lume într-o familie săracă, la Serbți, un sat din Macedonia, situat la poalele muntelui Babuna Planina (Muntele Bunicii).

Mama sa Dolia, care și-a consacrat copilul lui Dumnezeu chiar de la nașterea sa, i-a fost primul model. Ea găsea întotdeauna cuvintele și imaginile ce îl ajutau să-și stăpânească energiile nestăvilite. Ea îi repeta mereu un proverb bulgar:
              Krivdina do pladnin
              Pravdina do veknina
„Tot ce este nesincer durează până a doua zi la prânz; tot ce este drept, durează o veșnicie.”

Tatăl său, Ivan Dimitrov deținea o mică exploatare de cărbune de lemn la Pelister care, neputându-i asigura la un moment dat existența, l-a obligat să părăsească satul și familia, pentru a crea o mică exploatare forestieră în Bulgaria, aproape de Varna, pe țărmul Mării Negre.

Un rol foarte important în viața sa l-a a avut însă bunica lui Astra, o femeie înțeleaptă și cu calități tămăduitoare. Ea i-a insuflat iubirea pentru natură și astfel a descoperit aproape de casă, la vârsta de 4 sau 5 ani un loc în care apa țâșnea din pământ. Rămânea acolo ore întregi privind apa care curge...
La 16 ani, urmare a unor meditații și exerciții de respirații, Mihail a trăit o experiență mistică ce l-a marcat profund: el a auzit: Muzica Sferelor.

„Există o lume a armoniei, o lume a veșniciei de unde au izvorât toate formele, toate culorile, întreaga muzica, întreaga frumusețe, iar eu am pătruns în această lume.
Cu mulți ani în urmă, mi-am părăsit corpul și am auzit muzica sferelor...
Timp de câteva secunde, am trăit, am văzut, am auzit cum cânta întreg Universul.
Pietrele, pomii, munții, mările, stelele, soarele și toate creaturile cântau într-o armonie atât de măreață, de sublimă...
De atunci, aceasta mi-a rămas ca un criteriu, o mostră, un model, o măsură absolută, un punct de reper pentru a înțelege și a poziționa toate lucrurile.
Pentru mine, totul a fost determinat de această iluminare. S-a întâmplat cu puțin înainte de a-l întâlni pe Peter Deunov.”

„Când l-am întâlnit pe Maestrul Peter Deunov, aveam șaptesprezece ani. Locuiam la Varna, la malul Mării Negre.

Datorită lui am realizat tot ceea ce mi-am dorit mai prețios. Din clipa în care l-am văzut, am fost orbit. Chipul său, strălucirea, liniștea pe care o emana, modul său de a se adresa, privirea sa, surâsul său, totul venea dintr-o altă lume.

Timp de douăzeci de ani cât am trăit alături de Maestrul Peter Deunov, în Bulgaria, muntele a ocupat un loc important în viața mea. În fiecare vară, Maestrul reunea întreaga Fraternitate în munții Rila pentru o perioadă de mai multe săptămâni.”

Totul este ritm în univers și ființa umană aparține acestui mare ritm cosmic. Muzica, dansul nu sunt decât tentative pentru a intra din nou în ritmul universal sau pentru a ne menține în el. Paneuritmia este un dans a cărui muzică a fost scrisă de Maestrul Peter Deunov.
Cercul cu punctul central este simbolul universului pe care spiritul cosmic îl susține și îl însuflețește. Între acest punct central și periferie se fac neîncetate schimburi, iar aceste schimburi dau naștere vieții.

„Dacă vizitați Fraternitatea noastră din Bulgaria, atunci când poposește la muntele Rila, veți putea vedea la o oarecare distanță de tabără, un izvor special amenajat. Apa țâșnește dintr-un bloc enorm de rocă în formă de ancoră și se scurge pe un pat de pietre plate, foarte albe. Oricine poate bea apă limpede.”

Printre semnele care ornau sala conferițelor, exista o pentagramă, o stea cu cinci colțuri de o frumusețe feerică.

Până astăzi nu am mai văzut o asemenea frumusețe.În jurul ei erau înscrise simboluri – printre altele, un arbore cu fructe - iar pe cele cinci colțuri ale stelei erau înscrise numele celor cinci virtuți: bunătate, dreptate,iubire,înțelepciune și adevăr. Ele sunt cele 5 virtuți ale  lui Hristos, omul perfect.


Fratele Mihaill sau alchimia spirituală (1937-1960)

„Eu nu pretind a fi un Mestru. Deocamdată, eu vă învăț ce am văzut și am auzit de la Maestrul Peter Deunov și ceea am verificat eu însumi timp de douăzeci de ani după el. Ceea ce încă nu am verificat, nu vă spun.”

„Iubirea este soluția tuturor problemelor.
Iubirea este cheia care deschide toate porție sufletului omenesc.
Iubirea este forța tuturor forțelor creatoare din natură. Iubirea este o știință pe care încă nu am studiat-o cum ar trebui.
Acela care știe și poate iubi este puternic.”

În 1953 se deschide într-un loc numit Bonfin, proprietate situată la câțiva kilometri de Frejus, primul congres de vară al Fraternității. Aici se regăsesc în jurul Fratelui Mihail toți aceia care în ciuda încercărilor i-au rămas fideli.

„Când vă așezați la masă, lăsați grijile de-o parte. Când veți înțelege acest lucru, nutriția va deveni pentru voi o sursă de binefaceri și de minuni.”

Hrana este o scrisoare de iubire adresată Creatorului pe care trebuie să o descifrăm în liniște și cu recunoștință.

Fratele Mihail trăia într-o mică cabană cu întreaga umanitatea în inima sa, preferând-o unei case spațioase și confortabile.

Pe 11 februarie 1959, Fratele Mihaei pleacă singur într-o călătorie de un an în India. Mai mult de 200 de persoane l-au însoțit la Orly pentru a-i spune „la revedere” și pentru a-l vedea zburând spre Orient. Această călătorie a marcat o schimbare în viața sa. El a vizitat numeroase așramuri și a întâlnit diferiți Maeștri spirituali.
După un an, la aeroportul din Orly, când Fratele Mihail a apărut, stupefacția a fost generală pentru toți cei care au venit să-l întâmpine. El devenise imaginea vie a Maestrului Peter Dunov.

Un adevărat Maestru nu vă va spune niciodată că el este un Maestru, niciodată. Vă va lăsa să simțiți, să înțelegeți acest lucru, nu se găbește să fie recunoscut.
El a plecat ca „Fratele Mihail”. În perioada petrecută în India a fost recunoscut ca Maestru de către Babadji, de către lama Anagarika Govinda, Nityananda și de către alții. De această dată el revenea în Franța ca:
„ Maestru Omraam Michaël Aïvanhov”.
De acum înainte frații îl vor numi Maestru, nu el este cel care și-a atribuit acest titlu.

Maestrul Omraam Michaël Aïvanhov
sau
Învățământul Soarelui
1960 – 1986

„Am gustat din calea mistică: inima, sentimentele, iubirea.
Am gustat calea spirituală: studiul, cunoașterea.
Am urmat și calea realizărilor prin muncă și voință.
Și cu toate acestea, nu vreau să aleg un drum sau altul,
ci pe toate trei.”

YOGA SOARELUI

„Aș vrea să vă vorbesc despre o yoga care le depășește pe toate celelalte: yoga soarelui. Ea era practicată în trecut de multe popoare, dar în zilele noastre a fost abandonată în Occident. În sanscrită soarele este numit „surya” și de aceea am numit-o : Surya-Yoga.
Cel mai mare Inițiat, tatăl tuturor științelor Inițiatice ale Egiptului și ale întregi lumi, Hermes Trismegistus, al cărui nume înseamnă „de trei ori mai mare”, spune în Tabla de Smaralde: „ Este forța tuturor forțelor, fiindcă ea va învinge toate lucrurile subtile și va pătrunde în toate lucrurile solide. El numea această forță „Telesma” și mai spune: „ Soarele îi este tată, luna îi este mamă, vântul a purtat-o în pântece și pământul îi este doică.”

Rugăciune la răsăritul soarelui
Așa cum soarele se înalță deasupra lumii, tot așa soarele adevărului, al libertății, al nemuririi, al veșniciei, să se înalțe în spiritul meu.
Așa cum soarele se înalță deasupra lumii, tot așa soarele iubirii și al imensității să se înalțe în sufletul meu.
Așa cum soarele se înalță deasupra lumii, tot așa soarele inteligenței, al luminii și al înțelepciunii să se înalțe în intelectul meu.
Așa cum soarele se înalță deasupra lumii, tot așa soarele iubirii, al blândeții, al bucurei, al fericirii și al purității să se înalțe în inima mea.
Așa cum soarele luminos, strălucitor se înalță deasupra lumii, tot așa și soarele forței, al puterii, al energiei, al dinamismullui și al activității să se înalțe în voința mea.
Și cum acest soare luminos, strălucitor, viu se înalță deasupra lumii, tot așa soarele sănătății, al dârzeniei și al dinaismului să se înalțe în tot trupul meu.
Amin! Așa să fie! Pentru Împărăția lui Dumnezeu și Dreptatea sa.
Amin! Așa să fie! Pentru Slava Domnului.

„Eu vă conduc spre soare pentru ca voi să-l luați ca model. Vreau să vă conving că el este viu, inteligent și se află la originea tuturor științelor...”

„Când vă spun să vă ocupați de copii, chiar înainte ca înțelegerea lor să se trezească, eu merg mai departe, chiar înainte de nașterea lor. Când este încă în pântecul mamei sale trebuie începută educația. Mama este cea care trebuie să-i vorbească și să-i spună toate calitățile pe care și le dorește pentru el, acțiunile minunate pe care vrea mai târziu să le vadă împlinindu-se.


GIMNASTICA

„Considerați-vă corpul fizic ca pe un instrument care vă va permite să vă manifestați toate splendorile sufletului.”


Dacă veți face atent și cu conștinciozitate exercițiile de gimnastică, veți obține mari ameliorări pentru sănătatea voastră și pentru echilibrul vostru, în toate planurile. Sunt mișcări simple, ușoare pe care toată lumea le poate face. Nu vă dezvoltă mușchii, ci vă întăresc sistemul nervos și vă permit să intrați în legătură cu curenții cosmici.


SALUTUL

Mâinile noastre sunt ca niște antene care au posibilitatea să atragă și să primească curenți plini de energie din oceanul cosmic în care ne-am cufundat.
Magii sunt aceia care știu să își folosească mâinile pentru a primi forțe pe care să le proecteze, să le rețină, să le orienteze, pentru a le amplifica sau a le diminua.
Salutul este un gest foarte semnificativ și operant, prin el putem încuraja, consola, verifica creaturile, dăruindu-le multă iubire. Trebuie ca un salut să fie o adevărată comuniune, să fie puternic, armonios, însuflețit.


CONFERINȚELE

„Când intra în sala de conferințe, în fața auditorilor săi, avea în jurul lui o aură indescriptibilă. În unele zile, era locuit de o prezență misterioasă: era perfect imobil, cu ochii închiși, vorbea într-o manieră sobră și concisă: în alte momente, se exprima cu o forță atât de mare, ca a unui profet care își zgâlțâie contemporanii pentru a-i scoate din rutină. Dar, în cea mai mare parte a timpului, vorbea așa cum un tată le vorbește copiilor săi, în cel mai simplu mod din lume. Știa să râdă cu sinceritate și cu o spontaneitate care dovedea o profundă bucurie de a trăi.”
Extras din biografia „Omraam Michaël Aïvanhov și calea luminii”

În afara conferințelor din sală, fie în mici grupuri, fie în întâlniri private în grădina sa din Bonfin, Maestrul Omraam Michaël Aïvanhov, cu o răbdare deosebită, se apleca asupra fiecărui caz în parte.


SĂRBĂTOAREA DE SFÂNTUL MIHAIL

Să aprinzi un foc nu are cu adevărat un sens decât dacă, datorită lui, putem atinge focul sacru pentru ca el să ne îmbrățișeze cu iubirea lui și ca noi să putem străluci, emana această iubire care, peste tot pe unde mergem, să  creeze o viață nouă.


TĂCEREA

Cu cât omul se înalță pe muntele său interior, cu atât mai mult va întâlni tăcerea, iar în tăcere va descoperi originea lucrurilor, se va uni cu Cauza Primordială, va intra în oceanul de lumină divină.
Când întrebi un Înțelept ce este Dumnezeu, îți va răspunde prin tăcere, fiindcă tăcerea este singura care poate exprima esența Divinității.


ARBORELE VIEȚII

Pentru aceia care simt nevoia să se apropie de Creator, de a pătrunde în imensitatea Sa, religia le oferă câteva mijloace: rugăciunea, slujbele religioase, supunerea față de unele reguli. Este bine, dar nu este suficient. Pentru a te apropia de Dumnezeu, nu este suficient să simțim emoții mistice sau să respectăm regulile, este necesar să aprofundăm un sistem de explicații despre lume. Și un asemenea sistem este explicat în Arborele Sefirotic din Cabală.
Arborele Sefirotic este o figură sacră, și trebuie să îl abordați cu mult respect și umilință. Nu este suficient să agățați acest tablou undeva și să citiți de două trei ori numele pentru a le reține și a le menționa din timp în timp, în conversații. Pentru a deveni baza unei adevărate lucrări spirituale, Arborele Sefirotic trebuie să fie un subiect de meditație permanentă. Atunci, încercați să asimilați lent aceste noțiuni; numai așa veți aprinde luminile din voi, și aceste lumini nu numai că vă vor lumina, dar vă vor purifica, vă vor întări, vă vor însufleți și vă vor înfrumuseța.

Omraam Mikhaël Aïvanhov

Maestrul Omraam Mikhaël Aïvanhov (1900 - 1986) s-a născut în Bulgaria. În 1937 s-a stabilit în Franţa unde a început să explice esenţa învăţământului său. Ceea ce surprinde, de la început, în opera sa, este multitudinea aspectelor în care este prezentată o unică problemă: omul şi desăvârşirea sa.

Oricare ar fi subiectul abordat, el este invariabil tratat în funcţie de folosul pe care i-l poate aduce omului pentru o mai bună cunoaştere de sine şi o mai bună îndrumare a vieţii sale.


Citeste mai mult

Tema de meditatie

Trebuie să apară peste tot în lume cămine de lumină astfel ca ele să facă legătura dintre pământ și Cer. Ele sunt niște canale vii prin care binecuvântările divine coboară pentru toți oamenii.

Cititi o scurta cuvantare a Maestrului.

mai departe...

Catalog publicatii